Zinderende finale Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap 2013

Max van Lent uit Geffen heeft de 61e finale van het KNB Nationaal Metselkampioenschap gewonnen. Als beste uit een veld van twaalf deelnemende metselleerlingen ontving hij uit handen van de Oldenzaalse burgemeester Theo Scholten de Zilveren Troffel. Max van Lent is leerling van Het Hooghuis in Oss.

Tot landelijk winnaar van het KNB Nationaal Voegkampioenschap werd Martijn Janssen uit Nieuw Bergen (L) uitgeroepen. Hij ontving uit handen van de Overijsselse Gedeputeerde Ineke Bakker de Zilveren Voegspijker. Martijn Janssen werkt bij Voegersbedrijf W. Janssen & Zn uit Afferden.

Woensdagmiddag 24 april 2013 zijn op de finalelocatie van het 61e KNB Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap de prijzen uitgereikt aan de winnaars van deze beroepenwedstrijd. Dat gebeurde in Park Stakenkamp in Oldenzaal waar de deelnemers gedurende een week werkten aan onderdelen van een podium. Aan het Metselkampioenschap namen twaalf scholieren van de vmbo-opleiding metselen deel. Aan het Voegkampioenschap werd deelgenomen door leerlingen van de MBO-opleiding voegen van BGA-Nederland in Boxtel.


Vakkanjers

Burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal roemde de deelnemers en noemde hen regelrechte vakkanjers. Mevrouw Ineke Bakker, gedeputeerde Milieu, Wonen en Financieel Toezicht van de provincie Overijssel, verbaasde zich positief over de hoeveelheid vaktalent maar ook over de complexiteit van een goed stuk voegwerk.

De tweede prijs in de categorie metselen ging naar Huub Soontiëns uit Bladel. Hij is leerling van het Vakcollege Eindhoven. De derde prijs in de categorie metselen was voor Pieter de Korte uit Aagtekerke. Hij is leerling van het Calvijn College Kerkpolder in Krabbendijke.

De tweede prijs in de categorie voegen ging naar Joost van Willegen uit Beverwijk. Hij werkt bij  Marc Bohle Gevelwerken b.v. uit Amsterdam. De derde prijs voegen was voor Robert-Jan van Gerresheim uit Nijverdal. Hij werkt bij Voegersbedrijf Jans Wildvank bv uit Vriezenveen.

 

Finaleweek

De finale van het 61e KNB Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap vond plaats van 17 tot en met 24 april in Oldenzaal. Twaalf metselfinalisten, geselecteerd tijdens zes regionale voorronden, streden er om de hoogste eer. De deelnemende voegers waren afkomstig van BGA-Nederland, de enige praktijkopleiding voegen die Nederland kent.

Het kampioenschap vindt ieder jaar op een andere locatie plaats, met steeds een andere opdracht. Dit jaar bestond de finale-opdracht uit het metselen en voegen van twaalf zitelementen naar een ontwerp van John Velthuis, architect te Oldenzaal. Deze elementen vormen onderdeel van een multifunctioneel podium dat later dit voorjaar volledig gereed komt. De deelnemers werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit deskundigen uit de betrokken branches. Zij keken onder meer naar de techniek van het metselen en voegen, de beroepsuitstraling, werkplekverzorging en het eindresultaat.

Baksteenindustrie
Het KNB Metsel- en Voegkampioenschap is een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie die de wedstrijden sinds 1953 ononderbroken organiseert. Doel is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom van leerlingen naar de  betreffende bouwopleidingen. Dat is de laatste jaren extra hard nodig omdat door de slechte bouwmarkt steeds minder jongeren kiezen voor een toekomst in de bouw.

Het 61e kampioenschap werd georganiseerd door brancheorganisatie KNB in nauwe samenwerking met het Twents Carmel College locatie Potskampstraat, woningcorporatie WBO Wonen, de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), Bouwend Nederland, BGA-Nederland, de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), IKOB-BKB en vele sponsoren.

De baksteenindustrie is georganiseerd in de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) te Velp. Deze brancheorganisatie behartigt de belangen van de twintig nationale en internationale ondernemingen die in Nederland op industriële wijze uit klei producten voor de bouw maken: metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, tegels, rioleringen en raamdorpels. De keramische industrie biedt werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2012 een omzet van circa 460 miljoen euro.