Sander Janssen wint NK Metselen 2016

Sander Janssen uit Someren, leerling van het Varendonck College in Someren, is winnaar geworden van de 64e editie van het Nederlands Kampioenschap Metselen. De finale daarvan vond dit jaar in Emmen plaats. Sander Janssen ontving uit handen van de Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, de Zilveren Troffel; de hoogst haalbare eer in dit vakgebied.

Het NK Metselen voor vmbo-leerlingen (‘’anno 1953’’) is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie, samenwerkend in branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De industrie wil met het evenement het beroep van metselaar promoten en de instroom naar de vakopleiding stimuleren.

Alle winnaars
De Zilveren Troffel ging dus naar Sander Janssen uit Someren, leerling van het Varendonck College in Someren. Tweede werd Stefan Mak uit Westwoud, leerling van het Martinuscollege in Grootebroek. De derde prijs was voor Tygo Smit uit Alkmaar, leerling van het Petrus Canisius College in Alkmaar.

Sander Janssen

 

Finaleweek
Vrijdagmiddag 15 april 2016 ontvingen alle winnaars hun prijzen tijdens een goed bezochte, feestelijke prijsuitreiking in Woonwijkcentrum Holdert in Emmen, finalelocatie van het 64e NK Metselen. CdK Tichelaar, zelf ooit woordvoerder beroepsonderwijs in de Tweede Kamer, roemde het belang van vakonderwijs voor de samenleving. Verder complimenteerde hij de organisatoren met het initiatief om het door jongeren gemetselde finalewerkstuk te schenken aan de oudere bewoners van Woonwijkcentrum Holdert.

Kampioenschap metselen
Het NK Metselen wisselt per jaar van finalelocatie en opdracht. Het finalewerkstuk 2016 bestaat uit zes zitelementen en is een ontwerp van twee TU-Delft studenten. Aan de landelijke finale gingen elf regionale voorronden vooraf. Daaraan namen ruim 80 vmbo metselleerlingen deel. Alle deelnemers werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit deskundigen uit de betrokken branches. De jury keek naar aspecten van vaktechniek, beroepsuitstraling en  werkplekverzorging.

Gezamenlijk evenement
Het Nederland Metselkampioenschap (“anno 1953”) is een initiatief van de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie en wordt jaarlijks georganiseerd door KNB in nauwe samenwerking met de regionale opleidingsbedrijven in de bouw, Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), Fundeon, Bouwend Nederland en SKG-IKOB (bouwcertificeringsinstantie).

KNB
De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) is de landelijke koepel van de Nederlandse bouwkeramische industrie, waartoe de baksteenindustrie behoort. Lid zijn nationale en internationale ondernemingen die in Nederland producent zijn van bouwproducten van gebakken klei: metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, tegels en raamdorpels.

KNB behartigt de belangen van de industrie op het gebied van energie, milieu, grondstoffen, arbo, vakopleiding en normeringen. Verder draagt het zorg voor kennisoverdracht naar de beroepspraktijk en het onderwijs. De bouwkeramische industrie biedt direct werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2015 een omzet van ongeveer 0.5 miljard euro. KNB is gevestigd in het Gelderse Velp.