64e NK Metselen prikkelt metseltalent

Op 21 januari jl. startte de 64e editie van het NK Metselen 2016 met een eerste regionale voorronde. Aan de totaal 12 regionale voorronden doen 80 vmbo leerling-metselaars mee. De regionale winnaars nemen het half april tegen elkaar op tijdens de landelijke finaleweek in Emmen. Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koning in Drenthe, zal vrijdag 15 april a.s. de landelijke winnaar het hoogst haalbare uitreiken: de Zilveren Troffel.

Het Nederlands Kampioenschap Metselen is een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie, samenwerkend in KNB. De 64 editie start op een moment dat de bouw fors aantrekt en vakbekwame mensen steeds harder nodig zijn, kwalitatief en kwantitatief. Daarmee sluit de 64e finale anno 2016 naadloos aan bij een traditie die in 1953 startte. Sindsdien werd er ononderbroken jaarlijks een metselkampioenschap georganiseerd. Doel is het promoten van het metselvak en het bevorderen van de instroom van nieuwe leerlingen.

Voorronden metselen
De regionale voorronden van het 64e NK Metselen om de Zilveren Troffel vinden plaats bij Bouwopleidingscentra in het gehele land. De eerste voorronde vond plaats in Gelderland, op 21 en 22 januari bij ReVaBo in Oosterbeek. Winnaar werd Tim Busser uit Arnhem, leerling van het Over Betuwe College in Huissen. Hij zal in Emmen deelnemen. De data van de andere voorronden zijn te vinden op www.metselwedstrijden.nl. Geïnteresseerden zijn elke tweede wedstrijddag van harte welkom. Het verloop van het kampioenschap is ook te volgen via de website www.metselwedstrijden.nl

Finaleweek
De landelijke finale van het Kampioenschap is van 12 tot en met 15 april 2016 op locatie van Woonwijkcentrum Holdert in Emmen. In deze finaleweek treden de 12 beste metsel-leerlingen uit de regionale voorronden tegen elkaar in het strijdperk. Op vrijdagmiddag 15 april overhandigt de Commissaris der Koning Jacques Tichelaar de winnende leerling het hoogst haalbare: de Zilveren Troffel. KNB verzorgt het kampioenschap in nauwe samenwerking met de regionale VMBO-opleidingen bouwtechniek, de regionale Bouwopleidingsbedrijven samenwerkend in Bouwend Nederland,  de koepel van  Aannemers van Metselwerken (AVM) en de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven en bouwcertificeerder SKG-IKOB.

 

KNB
De 64e editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd door de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB)*). Deze brancheorganisatie behartigt de belangen van de industriële ondernemers die in Nederland uit klei gebakken producten voor de bouw maken (zoals metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, -tegels, raamdorpels). De bouwkeramische industrie biedt een gezamenlijke werkgelegenheid aan ca. 2.500 personen en realiseert jaarlijks een omzet van ca. 450 miljoen Euro (2015).