Sander Janssen wint NK Metselen 2016

Sander Janssen uit Someren, leerling van het Varendonck College in Someren, is winnaar geworden van de 64e editie van het Nederlands Kampioenschap Metselen. De finale daarvan vond dit jaar in Emmen plaats. Sander Janssen ontving uit handen van de Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, de Zilveren Troffel; de hoogst haalbare eer in dit vakgebied.

Het NK Metselen voor vmbo-leerlingen (‘’anno 1953’’) is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie, samenwerkend in branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De industrie wil met het evenement het beroep van metselaar promoten en de instroom naar de vakopleiding stimuleren.

Lees meer...

Nieuwsbrief NK metselen april 2016

Dit is een nieuwsbrief van KNB. Wanneer u deze niet goed kunt bekijken, klik dan hier voor een online versie.

April 2016
In 2016 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 64e keer op rij het NK Metselen voor vmbo-leerlingen

Troffel
Finale 64e NK Metselen in Emmen
Op een moment dat de Nederlandse bouw weer aantrekt organiseert Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), namens de Nederlandse baksteenindustrie, de finale van het 64e NK Metselen. De beste vmbo-metselleerlingen van het land, geselecteerd tijdens regionale voorronden eerder dit jaar, treden vier dagen lang tegen elkaar in het strijdperk. Inzet is de hoogste eer in de vorm van De Zilveren Troffel.

Het Nederlands kampioenschap is van 12 tot en met 15 april in Emmen. Het wordt door KNB georganiseerd in nauwe samenwerking met Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel en Treant Zorggroep.

Tijdens de finalewedstrijd metselen de 12 deelnemers zes speciale, bakstenen zitbanken, ontworpen door studenten bouwkunde van de TU-Delft. De zitbanken worden na afloop geschonken aan de bewoners van Woonwijkcentrum Holdert. Op die wijze dient het NK Metselen ook een maatschappelijk doel. Een vakjury beoordeelt de deelnemers op een groot aantal punten van het metselproces.
Bezoek de finale
Bezoekers zijn van harte welkom om tussen 12 en 15 april a.s. het kampioenschap te komen bekijken, sfeer te proeven en deelnemers aan te moedigen. Dat kan dagelijks tussen 9.00 en 16.30 uur op de wedstrijdlocatie: de Belevingstuin van Woonwijkcentrum Holdert aan de Hondsrugweg 101 in Emmen.
Prijsuitreiking door Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar
Op vrijdagmiddag 15 april vindt de officiële prijsuitreiking plaats. Die start om 14.30 uur buiten met de symbolische overdracht van de gemetselde werkstukken door KNB aan Carla van der Wiel, lid Raad van Bestuur Treant Zorggroep. Daarna volgt vanaf 14.45 uur binnen in Woonwijkcentrum Holdert de rest van het officiële programma met diverse bijdragen, waaronder die van Ard van der Tuuk, Drents Gedeputeerde en lid landelijke regiegroep Techniek Pact-Noord NL.

De winnaar van het NK Metselen 2016 ontvangt uit handen van Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar de felbegeerde Zilveren Troffel.
Twaalf finalisten
En dit zijn dan de twaalf getalenteerde metselleerlingen:

Tim Busser    Arnhem    Over Betuwe College, Huissen
Jay van Erp   Oss   Het Hooghuis, Oss
Patrick van Hell   Putten   Morgen College, Harderwijk
Geert Hoogenberg   Zwartemeer   Esdal Vakcollege, Klazienaveen
Jacco Hoogesteger   Aagtekerke   Calvijn College, Krabbendijke
Sander Janssen   Someren   Varendonck College, Someren
Stefan Mak   Westwoud   Martinuscollege, Grootebroek
Tjerk Riemersma   Midwolde   Gomarus College, Groningen
Nico van Selm   Oosterwolde   Stellingwerf College, Oosterwolde
Tygo Smit   Alkmaar   Petrus Canisius College, Alkmaar
Wesley Sprokholt   Hattem   Thorbecke Scholengemeenschap, Zwolle
Edgar Tomassen   Putten   De Meerwaarde, Barneveld
‘Bouw schreeuwt om metseltalent’
Het 64e NK Metselen vindt plaats op een moment dat de bouw aantrekt en het tekort aan uitvoerend vakmanschap groeit. De slechte bouwmarkt van de afgelopen jaren heeft geleid tot een kaalslag onder vakmensen. De komende jaren is er echter weer volop metsel- en ander bouwtalent nodig om aan de grote bouwopgave te kunnen voldoen. Lees hier meer.
Mooie finalewerkstukken
Robbie Gerbrandij en Jelle Grevink, twee enthousiaste studenten bouwkunde van de TU Delft, hebben dit jaar het finalewerkstuk van het NK Metselen ontworpen. Zij hielden rekening met locatie, doelgroep, wensen van de jury, gebruik, duurzaamheid, metselverband en reliëf. Door te puzzelen met bakstenen en metselverbanden, en na intensief overleg met elkaar en met docenten, groeiden ruwe schetsen uit tot een definitief ontwerp. Dat ontwerp vormt de opdracht voor de finale.

Bij het ontwerp van de banken is rekening gehouden met het bieden van zitcomfort aan ouderen, bewoners van het wijkzorgcentrum. Zo zijn de zittingen op een comfortabele hoogte en dienen de leuningen tevens als zit- en stasteun. Het metselverband zorgt voor eenheid in de banken en is tegelijkertijd haalbaar voor de metselaars.
Bouwmensen DNWO: vakmensen voor de toekomst
Bouwmensen is de coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven, in 2012 ontstaan uit een initiatief van de vakgroep Opleidingsbedrijven Bouwend Nederland. De vereniging zorgt via regionale opleidingsbedrijven voor vakbekwaam bouwpersoneel voor de toekomst. Voorheen OCB BV Drenthe Noord-West Overijssel heeft zich vanaf 1 januari van dit jaar aangesloten bij het landelijke netwerk en opereert nu onder de naam Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel vanuit Ruinen en Emmen.

De leerlingen van Bouwmensen DNWO gaan één dag per week naar school en leren het vak vier dagen per week in de praktijk. De aandeelhouders van Bouwmensen DNWO, bouwbedrijven in Drenthe en Noord-West Overijssel, bepalen mee wat er in de opleiding wordt aangeboden. Bovendien delen zij, bijvoorbeeld als leerbedrijf, hun kennis, ervaring en vakmanschap met een volgende generatie, de bouwers van de toekomst. Vanuit de ongeveer honderd aangesloten bouwbedrijven komt voldoende vraag om alle leerlingen een leer-/werkplek aan te bieden die bij hen past.
Tweede metselcursus
In juni wordt de 2e cursus voor vmbo-docenten metselen georganiseerd. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie en aanmelden klik hier
Ondersteuners en sponsoren 64e NK Metselen
Het NK Metselen 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Aannemingsbedrijf Keizer * Alfa College * AVM * BMN Bouwmaterialen * Bouwbedrijf Bekman B.V. * Bouwbedrijf Geugies b.v. * Bouwborg Zomers * Bouwcenter * Bouwcirkel * Bouwend Nederland * Bouwend Nederland Drenthe e.o. * Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel * Brands Bouw * BTF B.V. * Buursma Bouwbedrijf B.V. * Cementbouw * Delta Natuursteen * Drenthecollege * FHB gevelreiniging * Fundeon * Houthandel Bos * Jet-Net * Koenen Bouw * Kuilman Bouw * Kuper en Kroeze BV * Matador * NVBU * Platform vmbo BWI * Provincie Drenthe * RCB bouw * RV Bouw B.V. * Schuler Afbouwgroep * SKG-IKOB * Steenhouwerij De Vries Buitenpost * Steenindustrie Strating bv * Techniekpact Noord * Timmer BV * TU-Delft * VA – Bouwplaats-Inrichting.nl * Van Dijk IJzerwarenvakhandel * Verhoeven Tools & Safety * VNV * Wijngaarden Veilig Goed * Wildlands Adventure Zoo Emmen * Woonwijkcentrum Holdert/Treant Zorgroep * Ed Zeelt Tekst & Communicatie

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.

KNB
Florijnweg 6
Postbus 153 6880 AD Velp (Gld.)
026 384 56 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
metselwedstrijden.nl

Nieuwsbrief NK metselen 16 maart

 

 

Maart 2016
In 2016 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 64e keer op rij het NK Metselen voor

vmbo-leerlingen

Troffel
Finalisten NK Metselen 2016

Tien deelnemers hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort, Hoofddorp, Sappemeer, Oss, Leeuwarden, Genemuiden, Mierlo en Bergen op Zoom.

Er volgt nog een voorronde in Nunspeet, de twaalfde finalist komt uit Drenthe:


  • Tim Busser uit Arnhem van het OBC Huissen te Huissen
  • Tygo Smit uit Alkmaar van het Petrus Canisius College te Alkmaar
  • Edgar Tomassen uit Putten van De Meerwaarde te Barneveld
  • Tjerk Riemersma uit Midwolde van het Gomarus College te Groningen
  • Jay van Erp uit Oss van Het Hooghuis te Oss
  • Sander Janssen uit Someren van het Varendonck College te Someren
  • Jacco Hoogersteeger uit Aagtekerke van het Calvijn College te Krabbendijke
  • Nico van Selm uit Oosterwolde van het Stellingwerf College te Oosterwolde
  • Wesley Sprokholt uit Hattem van het Thorbecke College te Zwolle
  • Geert Hoogenberg uit Zwartemeer van het Esdal Vakcollege te Klazienaveen
Finale in Emmen

Twaalf finalisten strijden van 12 tot en me 15 april tijdens de landelijke finale in Emmen. KNB organiseert deze finale samen met Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel en Woonwijkcentrum Holdert. Op vrijdagmiddag 15 april a.s. is de prijsuitreiking bij Woonwijkcentrum Holdert. Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, komt naar Emmen om het hoogst haalbare uit te reiken: de Zilveren Troffel.


Foto: Finalelocatie Woonwijkcentrum Holdert in Emmen
Finale Programma

Begin april verschijnt het Programma waarin alle informatie te vinden is over de Finale van het NK Metselen 2016.

Wilt u ook een gedrukte versie ontvangen, vul dan hier uw adresgegevens in.
Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel
Vakmanschap leer je niet alleen in de schoolbanken, het is voor tachtig procent praktijkervaring. De leerlingen van Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel (Bouwmensen DNWO), mede-organisator Finalewedstrijd NK Metselen 2016, gaan daarom één dag per week naar school en leren het vak vier dagen per week in de praktijk. Elke leerling krijgt bij Bouwmensen DNWO een passende werkplek bij een van de aangesloten bouwbedrijven.
Nieuwe docentencursus Basistechniek Metselen van start
Deze maand is de eerste vmbo docentencursus 'Basistechniek Metselen' van start gegaan, gebaseerd op het nieuwe vmbo-examenprogramma. KNB verzorgt een training die docenten (bij)schoolt om in het techniekonderwijs kwalitatief goed metselles te kunnen geven. Docenten leren de vaardigheden die nodig zijn voor het lesgeven binnen de nieuwe onderwijsmodule "Bouwen vanaf de fundering". De cursus bestaat uit vier dagdelen en wordt gegeven door een ervaren vakdocent. De eerste training vond plaats op 2 maart. Een tweede cursus is gepland, cursusdagen: 18, 25 mei en 8 en 15 juni 2016. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
KNB Studiedag 2016
KNB directeur Ewald van Hal gaf de negentig bezoekers een belangrijke boodschap mee: “De wereld verandert en baksteen verandert mee”. Henk van Ginkel van het Platform vmbo BWI prees zich gelukkig dat metselen alsnog een plaats heeft gekregen binnen de nieuwe basismodulen van het sterk vernieuwde vmbo. Komend schooljaar starten de pilots. Directeur Geert Jan Strating van de 160 jaar oude Steenindustrie Strating in Oude Pekela ging in op de Groninger steen. Scholen en opleidingsbedrijven kunnen vanaf nu bij KNB weer stenen aanvragen voor komend schooljaar. De architect en bouwtechnoloog Koen Mulder presenteerde zijn nieuwe boek ‘Het Zinderend Oppervlak’. Lees hier het verslag van de studiedag
Het 64e NK Metselen wordt mede mogelijk gemaakt door
Alfa-college * Bekman * Bos bouwmaterialen * Bouwend Nederland * Bouwmensen DNWO * Brands * BTF * Bouwcirkel * Buursema * Concordia * De Keizer * Dierentuin Wildlands * Drenthe College * FHB gevelreiniging * Geugies * Koenen * Kuilman * Kuper en Kroeze * NVBU * Platform BWI * Provincie Drenthe * RCB Bouwe Drenthe * RV Bouw * Matador * Steenindustrie Strating * Treant Zorggroep * Van Dijk IJzerhandel * Verhoeven Tools & Safety * Visser Bouwmaterialen * Zomers.

Ondersteuners zijn:
Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * Bouwend Nederland * Fundeon * SKG-IKOB

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.

KNB
Florijnweg 6
Postbus 153 6880 AD Velp (Gld.)
026 384 56 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
metselwedstrijden.nl