Zonnige finale NK Metselen en NK Voegen 2015

 

Tim Klessens uit Someren is landelijk winnaar geworden van het 63e NK Metselen. Als beste uit een veld van twaalf finalisten ontving hij de Zilveren Troffel, de hoogste eer in het metselvak. Winnaar van het 13e NK Voegen werd Bas van Diessen uit Boxtel. Uit handen van de Bredase wethouder Haagh ontving hij de Voegspijker-trofee. Het NK Metselen en Voegen is een initiatief van de baksteenindustrie, samenwerkend in KNB. Het beoogt daarmee beide bouwberoepen te promoten en de instroom naar de vakopleiding te stimuleren.

Overige winnaars
Winnaar Tim Klessens is leerling van het Varendonck College in Someren. Tweede in de categorie metselen werd Willem van Puyenbroek uit Casteren, leerling van het Pius X College in Bladel. De 3e prijs in deze categorie was voor Ricardo Bal uit Rotterdam, leerling van het Wartburg College, locatie De Swaef, in Rotterdam.
Winnaar Bas van Diessen is leerling bij Takkenkamp Gevelonderhoud BV uit Zelhem. De tweede prijs in de categorie voegen ging naar Jordy Jansen uit Almere. Hij is leerling bij  Marc Bohle Gevelwerken BV uit Amsterdam. De derde prijs voegen was voor Casey Koesen uit Gilze, leerling van BouwSchool Breda.

Finaleweek
Woensdagmiddag 15 april 2015 ontvingen alle winnaars hun prijzen op de finalelocatie van het 63e NK Metselen en 13e NK Voegen. Wethouder Miriam Haagh complimenteerde de deelnemers met het behaalde resultaat en ziet voor hen een goede toekomst weggelegd. “Al is het nu even minder, metselaars blijven van belang. Want bouwen en verbouwen zullen we nu eenmaal altijd blijven doen.” KNB-voorzitter Dick Tommel wees in zijn bijdrage op de ontwikkeling naar veranderend vakmanschap. ‘’Duurzaam Bouwen zal nieuwe eisen aan het metsel- en voegvak stellen.” Acteur en danser Juvat Westendorp bracht de aanwezigen in beweging. Als ambassadeur van het Nationale preventieprogranmma “Allesisgezondheid” benadrukte hij het belang van goed en veilig werken. De finale van het 63e NK Metselen en 13e NK Voegen vond plaats van 8 tot en met 15 april bij BouwSchool Breda.

Kampioenschap
Het kampioenschap wisselt per jaar van locatie en opdracht. In tegenstelling tot andere metselwedstrijden blijft het finalewerkstuk behouden. In 2015 betrof het een object dat werd ontworpen door Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen uit Breda. De deelnemers realiseerden op de binnenplaats van de BouwSchool Breda 12 geknikte zitelementen. Alle deelnemers werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit deskundigen uit de betrokken branches. Zij keken onder meer naar de techniek van het metselen en voegen, de beroepsuitstraling, werkplekverzorging en het eindresultaat.

Gezamenlijk bouwfestijn
Het kampioenschap is resultaat van nauwe samenwerking van KNB met BouwSchool Breda, de regionale vmbo-opleidingen Bouwen, Wonen en Interieur, de Aannemersvereniging Metselwerken AVM, de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), certificeringsinstantie SKG-IKOB, ABN Natuursteen en het BranchePlatform Natuursteen, Fundeon, Bouwend Nederland, de regionale bouwopleidingsbedrijven en vele andere sponsoren.

KNB
De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) is de landelijke koepel van de Nederlandse bouwkeramische industrie, waartoe de baksteenindustrie behoort. Lid zijn zowel nationale als internationale ondernemingen die in Nederland producent zijn van bouwproducten van gebakken klei: metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, tegels, rioleringen en raamdorpels.

KNB behartigt de belangen van de industrie op het gebied van energie, milieu, grondstoffen, arbo, vakopleiding en normeringen. Verder draagt het zorg voor kennisoverdracht naar de beroepspraktijk en het onderwijs. De bouwkeramische industrie biedt direct werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2014 een omzet van circa 0.5 miljard euro. KNB is gevestigd in Velp.