Nieuwsbrief NK Metselen 30 maart

Maart 2015
In 2015 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 63e keer op rij (!) het Nederlands Kampioenschap Metselen (‘sinds 1953’) en voor de 13e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Voegen.
Troffel
Veel belangstelling bij voorronden
Dit jaar startte het kampioenschap van het NK Metselen met een eerste voorronde bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. Al direct was er veel belangstelling van de pers:  Omrop Fryslân, Het Friesch Dagblad, De Telegraaf, RTV Noordoost-Friesland en GP TV. Mooie publiciteit voor het metselvak!
Tijdens de voorronde bij SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer kwamen ruim 200 vmbo-leerlingen langs. RTV Noord zond de eerste dag live uit. Bij Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom deden twee meisjes mee, leerlingen van het Schoonhovens College.

Op diverse plaatsen, zoals bij Bouwmensen regio Eindhoven, zijn er deelnemers die metselaars in de familie hebben en er met de prijzen vandoor gaan. Bij Opleidingscenrum De Grift in Nieuwleusen valt de goede voorbereiding en motivatie van sommige kandidaten op. En bij Espeq Opleidingsbedrijven in Heerhugowaard is er voor het eerst een metselende tweeling in een voorronde. Ook bij Bouwopleiding ‘s-Hertogenbosch in Rosmalen ontbreekt het niet aan motivatie.  Er komen zo’n 150 mensen kijken op de eerste avond.

Voor een impressie van de voorronden kijk hier.
Wie hebben zich geplaatst?
In zeven regionale voorronden streden ruim zestig metsel-talenten om een plek in de landelijke finale. Na zeven voorronden hebben twaalf deelnemers zich geplaatst voor die finale:

Ricardo Valkema    Sint Nicolaasga    O.S.G. Sevenwolden, Heerenveen
Tim Broersma   Birdaard   Dockinga College, Dokkum
Jan van der Laan   Nieuwe Pekela    Noorderpoortcollege, Stadskanaal
Bram Riemersma   Lettelbert   Gomarus College, Groningen
Ricardo Bal   Rotterdam   Wartburg College, Rotterdam
Daan Schipperen   Raamsdonkveer   Dongemond College, Raamsdonkveer
Willem van Puyenbroek   Casteren   Pius X College, Bladel
Tim Klessens   Someren   Varendonck College, Someren
Jurre Nijkamp   Enter   CSG Reggesteyn, Rijssen
Jits Hilberink   Nieuwleusen   De Zeven Linden, Dedemsvaart
Ricardo Rusman   Heemstede   Sterren College, Haarlem
Jeffrey van den Tillaart   Handel   Commanderij College, Gemert 

Lees hier alles over de voorronden.
Finale locatie BouwSchool Breda
De finale van het 63e NK Metselen en 13e NK Voegen wordt gehouden bij BouwSchool Breda. Sinds begin dit jaar heeft BouwSchool Breda een modern en op de toekomst gericht opleidingscentrum voor bouw en techniek. Onderwijspartner Radius College is centraal gehuisvest met alle praktijkwerkplaatsen er omheen. Alles in één gebouw met als motto “Opleiden onder één Dak”: SchilderCool, Infra -VIB opleidingen en Stuc-Werk en de Gespecialiseerde Aannemerij vestigen zich ook op deze locatie. De niveau 4 opleiding middenkader volgt nog dit opleidingsjaar. En in de nabije toekomst sluit daarbij ook de praktijkopleidingen van Installatiewerk Zuid-West Nederland aan.
Finalewerkstuk
Voor het NK Metselen en Voegen 2015 heeft Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen in Breda fraaie objecten ontworpen. Deze worden gemetseld op het binnenterrein van de BouwSchool Breda. Leerlingen en docenten gebruiken dit binnenterrein tijdens de pauzes. De objecten moeten geschikt zijn om op te zitten. Daarom is een geknikt zitelement ontworpen in drie varianten. De gemetselde zitelementen geven het binnenterrein een karakteristieke, speelse invulling, waardoor het een prettige plek wordt om te verblijven. Er is gekozen voor een handvorm baksteen in een warme, roodbruine kleur. Uitkragende en terugliggende bakstenen krijgen een contrasterende, gele kleur.
Voegers
De zitelementen worden ook gevoegd. De finale NK Voegen wordt gehouden van 13 t/m 15 april. De voegers werken de twaalf zitbanken vakkundig af. Zo staat alles er mooi bij als de werkstukken op 15 april ’s middags officieel worden overgedragen. Naderhand maakt sponsor FHB Gevelreiniging de zitelementen waterafstotend en minder gevoelig voor vuil en graffiti.
Overzicht sponsors
Het NK Metselen en Voegen wordt mede mogelijk gemaakt door
ABN / bpn * Biemans Verzekeringen * Bouwgroep Nelemans * Brokx interieur * De Rooi Pannen * Daas Baksteen * FHB Gevelreiniging * Holtgrefe * Matador * Mazars * MegaMix * Meuviro * Oomen Hoveniers * Platform vmbo BWI * Raab Karcher * Rabobank Breda * Radius College * Rothuizen waarmakers * SCAB * Van den Noort * Verhoeven Tools / Super Prof *Weber Saint-Gobain Beamix * Wijngaarden VeiligGoed

Ondersteuners:
Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * Bouwend Nederland * Fundeon * SKG-BKB

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen en Voegen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.