NK Metselen 2015 start in Leeuwarden

 

Werkstuk Voorronde 2014 250Op 5 maart start het 63e Nederlands Kampioenschap Metselen voor VMBO-leerlingen. Het startschot klinkt bij Opleidingsbedrijf Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. In zeven regionale voorronden strijden circa 60 metsel-talenten om een plek in de landelijke finale. Het NK Metselen is sinds 1953 ononderbroken initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie, verenigd in Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.

Zeven voorrondes
Het NK Metselen bestaat uit regionale voorronden en een centrale finale. De 10 deelnemers aan de regionale voorronde in Leeuwarden zijn afkomstig van VMBO-scholen uit heel Friesland. Opdracht is het in twee dagen vakbekwaam metselen van een siermuur. De eerste voorronde wordt gevolgd door zes andere elders in het land. In totaal nemen zo’n zestig jonge metseltalenten deel. Zij werden opgegeven door hun docent. In de landelijke finale strijden de twaalf regionaal beste metselleerlingen tegen elkaar.

Finaleweek
De finale van het 63e NK Metselen vindt plaats op 8, 9 en 10 april in Breda. De finalelocaties wisselen per jaar. In 2015 organiseert KNB de finale samen met BouwSchool Breda. Opdracht is het metselen van twaalf zitbanken. Deze krijgen een blijvende plaats op de campus van BouwSchool Breda. Hoogste doel is het winnen van de ‘Zilveren Troffel’, een wisseltrofee en tevens de hoogste eer in het metselvak. Deze prijs wordt uitgereikt op woensdagmiddag 15 april in Breda. Het verloop van het kampioenschap is te volgen via www.metselwedstrijden.nl.

Gezamenlijk festijn
Het Nationaal Metselkampioenschap (‘’anno 1953’’) is al decennialang een initiatief van de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie. Deze besloot in 1953 meer aandacht te besteden aan het uniformeren van de metseltechniek, het promoten van het metselvak en het bevorderen van de instroom van leerlingen. Beide laatste doelen zijn met het oog op de toekomst belangrijker dan ooit. Het 63e NK Metselen wordt georganiseerd door de Nederlandse baksteenindustrie, verenigd in de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB werkt daarbij nauw samen met de regionale VMBO-opleidingen Bouwen, Wonen en Interieur, de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), Bouw Certificeringsinstantie IKOB-BKB, Bouwend Nederland, Fundeon en de regionale opleidingsbedrijven in de bouw.

Bezoek voorronde

Bezoekers aan de eerste regionale voorronde van het NK Metselen zijn de tweede wedstrijddag van harte welkom bij Bouwmensen FNZ, Archimedesweg 8 in Leeuwarden. Dit Opleidingsbedrijf organiseert gelijktijdig een wedstrijd bouwtimmeren. De prijsuitreiking van beide is op vrijdag 6 maart aan het eind van de middag. Bouwmensen FNZ zet zich in voor de instroom en opleiding van jongeren voor de bouw.

KNB
De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) is de landelijke koepel van de Nederlandse bouwkeramische industrie, waartoe de baksteenindustrie behoort. Lid zijn zowel nationale als internationale ondernemingen die in Nederland producent zijn van bouwproducten van gebakken klei: metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, tegels, rioleringen en raamdorpels.
KNB behartigt de belangen van de industrie op het gebied van energie, milieu, grondstoffen, arbo, vakopleiding en normeringen. Verder draagt het zorg voor kennisoverdracht naar de beroepspraktijk en het onderwijs.
De bouwkeramische industrie biedt direct werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2014 een omzet van circa 0.5 miljard euro. KNB is gevestigd in Velp.