2015

Nieuwsbrief NK Metselen 30 maart

Maart 2015
In 2015 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 63e keer op rij (!) het Nederlands Kampioenschap Metselen (‘sinds 1953’) en voor de 13e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Voegen.
Troffel
Veel belangstelling bij voorronden
Dit jaar startte het kampioenschap van het NK Metselen met een eerste voorronde bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. Al direct was er veel belangstelling van de pers:  Omrop Fryslân, Het Friesch Dagblad, De Telegraaf, RTV Noordoost-Friesland en GP TV. Mooie publiciteit voor het metselvak!
Tijdens de voorronde bij SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer kwamen ruim 200 vmbo-leerlingen langs. RTV Noord zond de eerste dag live uit. Bij Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom deden twee meisjes mee, leerlingen van het Schoonhovens College.

Op diverse plaatsen, zoals bij Bouwmensen regio Eindhoven, zijn er deelnemers die metselaars in de familie hebben en er met de prijzen vandoor gaan. Bij Opleidingscenrum De Grift in Nieuwleusen valt de goede voorbereiding en motivatie van sommige kandidaten op. En bij Espeq Opleidingsbedrijven in Heerhugowaard is er voor het eerst een metselende tweeling in een voorronde. Ook bij Bouwopleiding ‘s-Hertogenbosch in Rosmalen ontbreekt het niet aan motivatie.  Er komen zo’n 150 mensen kijken op de eerste avond.

Voor een impressie van de voorronden kijk hier.
Wie hebben zich geplaatst?
In zeven regionale voorronden streden ruim zestig metsel-talenten om een plek in de landelijke finale. Na zeven voorronden hebben twaalf deelnemers zich geplaatst voor die finale:

Ricardo Valkema    Sint Nicolaasga    O.S.G. Sevenwolden, Heerenveen
Tim Broersma   Birdaard   Dockinga College, Dokkum
Jan van der Laan   Nieuwe Pekela    Noorderpoortcollege, Stadskanaal
Bram Riemersma   Lettelbert   Gomarus College, Groningen
Ricardo Bal   Rotterdam   Wartburg College, Rotterdam
Daan Schipperen   Raamsdonkveer   Dongemond College, Raamsdonkveer
Willem van Puyenbroek   Casteren   Pius X College, Bladel
Tim Klessens   Someren   Varendonck College, Someren
Jurre Nijkamp   Enter   CSG Reggesteyn, Rijssen
Jits Hilberink   Nieuwleusen   De Zeven Linden, Dedemsvaart
Ricardo Rusman   Heemstede   Sterren College, Haarlem
Jeffrey van den Tillaart   Handel   Commanderij College, Gemert 

Lees hier alles over de voorronden.
Finale locatie BouwSchool Breda
De finale van het 63e NK Metselen en 13e NK Voegen wordt gehouden bij BouwSchool Breda. Sinds begin dit jaar heeft BouwSchool Breda een modern en op de toekomst gericht opleidingscentrum voor bouw en techniek. Onderwijspartner Radius College is centraal gehuisvest met alle praktijkwerkplaatsen er omheen. Alles in één gebouw met als motto “Opleiden onder één Dak”: SchilderCool, Infra -VIB opleidingen en Stuc-Werk en de Gespecialiseerde Aannemerij vestigen zich ook op deze locatie. De niveau 4 opleiding middenkader volgt nog dit opleidingsjaar. En in de nabije toekomst sluit daarbij ook de praktijkopleidingen van Installatiewerk Zuid-West Nederland aan.
Finalewerkstuk
Voor het NK Metselen en Voegen 2015 heeft Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen in Breda fraaie objecten ontworpen. Deze worden gemetseld op het binnenterrein van de BouwSchool Breda. Leerlingen en docenten gebruiken dit binnenterrein tijdens de pauzes. De objecten moeten geschikt zijn om op te zitten. Daarom is een geknikt zitelement ontworpen in drie varianten. De gemetselde zitelementen geven het binnenterrein een karakteristieke, speelse invulling, waardoor het een prettige plek wordt om te verblijven. Er is gekozen voor een handvorm baksteen in een warme, roodbruine kleur. Uitkragende en terugliggende bakstenen krijgen een contrasterende, gele kleur.
Voegers
De zitelementen worden ook gevoegd. De finale NK Voegen wordt gehouden van 13 t/m 15 april. De voegers werken de twaalf zitbanken vakkundig af. Zo staat alles er mooi bij als de werkstukken op 15 april ’s middags officieel worden overgedragen. Naderhand maakt sponsor FHB Gevelreiniging de zitelementen waterafstotend en minder gevoelig voor vuil en graffiti.
Overzicht sponsors
Het NK Metselen en Voegen wordt mede mogelijk gemaakt door
ABN / bpn * Biemans Verzekeringen * Bouwgroep Nelemans * Brokx interieur * De Rooi Pannen * Daas Baksteen * FHB Gevelreiniging * Holtgrefe * Matador * Mazars * MegaMix * Meuviro * Oomen Hoveniers * Platform vmbo BWI * Raab Karcher * Rabobank Breda * Radius College * Rothuizen waarmakers * SCAB * Van den Noort * Verhoeven Tools / Super Prof *Weber Saint-Gobain Beamix * Wijngaarden VeiligGoed

Ondersteuners:
Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * Bouwend Nederland * Fundeon * SKG-BKB

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen en Voegen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.

NK Metselen 2015 start in Leeuwarden

 

Werkstuk Voorronde 2014 250Op 5 maart start het 63e Nederlands Kampioenschap Metselen voor VMBO-leerlingen. Het startschot klinkt bij Opleidingsbedrijf Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. In zeven regionale voorronden strijden circa 60 metsel-talenten om een plek in de landelijke finale. Het NK Metselen is sinds 1953 ononderbroken initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie, verenigd in Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.

Zeven voorrondes
Het NK Metselen bestaat uit regionale voorronden en een centrale finale. De 10 deelnemers aan de regionale voorronde in Leeuwarden zijn afkomstig van VMBO-scholen uit heel Friesland. Opdracht is het in twee dagen vakbekwaam metselen van een siermuur. De eerste voorronde wordt gevolgd door zes andere elders in het land. In totaal nemen zo’n zestig jonge metseltalenten deel. Zij werden opgegeven door hun docent. In de landelijke finale strijden de twaalf regionaal beste metselleerlingen tegen elkaar.

Finaleweek
De finale van het 63e NK Metselen vindt plaats op 8, 9 en 10 april in Breda. De finalelocaties wisselen per jaar. In 2015 organiseert KNB de finale samen met BouwSchool Breda. Opdracht is het metselen van twaalf zitbanken. Deze krijgen een blijvende plaats op de campus van BouwSchool Breda. Hoogste doel is het winnen van de ‘Zilveren Troffel’, een wisseltrofee en tevens de hoogste eer in het metselvak. Deze prijs wordt uitgereikt op woensdagmiddag 15 april in Breda. Het verloop van het kampioenschap is te volgen via www.metselwedstrijden.nl.

Gezamenlijk festijn
Het Nationaal Metselkampioenschap (‘’anno 1953’’) is al decennialang een initiatief van de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie. Deze besloot in 1953 meer aandacht te besteden aan het uniformeren van de metseltechniek, het promoten van het metselvak en het bevorderen van de instroom van leerlingen. Beide laatste doelen zijn met het oog op de toekomst belangrijker dan ooit. Het 63e NK Metselen wordt georganiseerd door de Nederlandse baksteenindustrie, verenigd in de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB werkt daarbij nauw samen met de regionale VMBO-opleidingen Bouwen, Wonen en Interieur, de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), Bouw Certificeringsinstantie IKOB-BKB, Bouwend Nederland, Fundeon en de regionale opleidingsbedrijven in de bouw.

Bezoek voorronde

Bezoekers aan de eerste regionale voorronde van het NK Metselen zijn de tweede wedstrijddag van harte welkom bij Bouwmensen FNZ, Archimedesweg 8 in Leeuwarden. Dit Opleidingsbedrijf organiseert gelijktijdig een wedstrijd bouwtimmeren. De prijsuitreiking van beide is op vrijdag 6 maart aan het eind van de middag. Bouwmensen FNZ zet zich in voor de instroom en opleiding van jongeren voor de bouw.

KNB
De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) is de landelijke koepel van de Nederlandse bouwkeramische industrie, waartoe de baksteenindustrie behoort. Lid zijn zowel nationale als internationale ondernemingen die in Nederland producent zijn van bouwproducten van gebakken klei: metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, tegels, rioleringen en raamdorpels.
KNB behartigt de belangen van de industrie op het gebied van energie, milieu, grondstoffen, arbo, vakopleiding en normeringen. Verder draagt het zorg voor kennisoverdracht naar de beroepspraktijk en het onderwijs.
De bouwkeramische industrie biedt direct werk aan circa 2.500 mensen en realiseerde in 2014 een omzet van circa 0.5 miljard euro. KNB is gevestigd in Velp.

 

Nieuwsbrief NK Metselen: aankondinging 63e NK in Breda

Dit is een nieuwsbrief van KNB. Wanneer u deze niet goed kunt bekijken, klik dan hier voor een online versie.
Februari 2015
In 2015 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 63e keer op rij (!) het Nederlands Kampioenschap Metselen (‘sinds 1953’) en voor de 13e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Voegen.
Troffel
63e NK Metselen en Voegen 2015 in Breda
Dit jaar is de finaleweek van het Nationaal Kampioenschap Metselen Voegen van 8 tot en met 15 april in Breda. De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) organiseert de finale samen met de BouwSchool Breda bij de nieuwe locatie van dit opleidingsbedrijf. De twaalf finalisten, leerlingen vmbo metselen, maken ieder een zitelement. Daarna maken zes voegers in opleiding de werkstukken af. De prijsuitreiking is op woensdagmiddag 15 april 2015 vanaf 13.30 uur.
Andere belangrijke evenementen om te noteren
In de finaleweek zijn er ook andere belangrijke evenementen:
  • Donderdag 9 april is de officiële opening van BouwSchool Breda; 
  • Dinsdag 14 april organiseert AVM/VNV een symposium over private kwaliteitsborging.
Acht voorronden in maart
Tijdens acht regionale voorronden wordt bepaald welke metseldeelnemers doorgaan naar de finale. De voorronden zijn op:
  • 4 en 5 maart, ReVaBo, Oosterbeek
  • 5 en 6 maart, Bouwmensen FNZ, Leeuwarden
  • 11 en 12 maart, SSPB Praktijkcentrum Bouw, Sappemeer
  • 12 en 13 maart, Bouwmensen Zuidwest, Bergen op Zoom
  • 16 en 17 maart, Bouwmensen regio Eindhoven, Veldhoven
  • 17 en 18 maart, Opleidingscentrum De Grift, Nieuwleusen
  • 19 en 20 maart, ESPEQ Opleidingsbedrijven, Heerhugowaard
  • 26 en 27 maart, Bouwopleiding ’s-Hertogenbosch, Rosmalen
Voor meer informatie over adressen locaties en ontwerp werkstuk voorronden klik hier.

Alle locaties van de voorronden zijn onder voorbehoud van voldoende deelnemers.
Al aangemeld voor de voorronden?
Er zijn al heel wat deelnemers aangemeld voor de voorronden, maar er is nog plaats. Heeft u nog niemand aangemeld? Geef uw leerling(en) van vmbo 3 of 4 of de Praktijkschool dan vandaag nog op. Zo’n mooie ervaring mag u hen niet onthouden. Wie weet wordt uw leerling als ‘metselkanjer’ in het zonnetje gezet. Aanmelden kan nog tot half februari. Voor direct aanmelden klik hier.
Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs
GENIETEN. Dat woord keerde geregeld terug tijdens de jaarlijks door KNB georganiseerde Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs. Bijna honderd mensen kwamen op uitnodiging van KNB dit jaar naar Kingspan Insulation B.V. in Tiel. Na afloop keken zij terug op een interessante en gezellige dag. Lees het verslag >>
KNB op Gevel 2015
Tijdens GEVEL 2015 (9 t/m 13 februari 2015, Jaarbeurs in Utrecht) zal KNB op de Conceptenboulevard bezoekers inspireren, interesseren en informeren over de mogelijkheden van bouwkeramiek. Getoond wordt hoe met bouwkeramische concepten kan worden voorzien in de hedendaagse behoefte aan gevels met (zeer) hoge isolatiewaarden. Verder komen de mogelijkheden aan bod om met baksteen en de gebakken dakpan de biodiversiteit in de bebouwde omgeving te verbeteren. U vindt de presentatie op de centrale Conceptenboulevard van GEVEL 2015 (stand 3 CB 21 en 22). Voor meer informatie kijk op de KNB website.
Goed perspectief voor de bouw
Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verwacht dat de werkgelegenheid in de bouw weer aantrekt. In 2019 kan het aantal bouwbanen zelfs weer iets boven het niveau van 2008 komen. Vooral de vraag naar metselaars, stratenmakers en timmerlieden gaan dat merken. Beroepsgroepen die de afgelopen jaren hard zijn getroffen. Waarschijnlijk profiteren eerst flexibele krachten en zelfstandigen van dit herstel. Daarna de mensen in loondienst. Een nieuw perspectief met nieuw elan.
Het 63e NK Metselen en Voegen mede mogelijk gemaakt door
Saint Gobain Weber Beamix BV * Verhoeven Tools * MegaMix * Platform vmbo Bouwen, Wonen, Interieur * Matador * Daas Baksteen * Algemene Bond Natuursteenbedrijven * BouwSchool Breda

Ondersteuning: Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * Bouwend Nederland * Fundeon * IKOB-BKB

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen en Voegen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.