Minister Bussemaker: Metselen is écht vakwerk!

Wieger van den Broek (15) uit Barneveld is winnaar geworden van de 62e finale van het NK Metselen. De winnaar ontving uit handen van burgemeester Han Noten van Dalfsen de Zilveren Troffel. Landelijk winnaar van het 12e NK Voegen werd Sil ten Brinke uit Varsseveld.  Hij ontving de Zilveren Voegspijker. Minister Bussemaker, sprekend uit eigen ervaring, noemde metselen écht vakwerk.  Zij verklaarde zich verheugd over de deelname van een vrouwelijke deelnemer, voor het eerst in de historie van het kampioenschap.

Kanjers
De prijzen werden uitgereikt door Han Noten, oud-senator en thans burgemeester van de gemeente Dalfsen waar het kampioenschap plaatsvond. Als zoon van een baksteenfabrikant verklaarde Han Noten als geen ander het belang in te zien van goed vakmanschap. Hij roemde het aanwezige metsel- en voegtalent en noemde de deelnemers regelrechte vakkanjers.

Minister van OCW Jet Bussemaker richtte zich via een videoboodschap rechtstreeks tot de 18 finalisten en het aanwezige publiek. “Goed vakmanschap is zichtbaar voor de hele samenleving”, aldus de minister. De deelname (voor het eerst) van een vrouwelijke metsel-leerling inspireerde de minister om zich beschikbaar te houden voor een persoonlijke opfriscursus metselen. In haar studententijd metselde de minister muurtjes.

Winnaars
De winnaar bij het metselen is leerling van het Van Lodenstein College in Hoevelaken. De tweede prijs in de categorie metselen ging naar Luuk Bouw (16) uit Erp. Hij is leerling van het Commanderij College in Gemert. De derde prijs in de categorie metselen was voor Rens de Kreij (16) uit Zwijndrecht. Hij is leerling van het Wartburg College in Rotterdam.

De winnaar bij het voegen is in dienst bij Takkenkamp Gevelrenovatie BV uit Zelhem.
De tweede prijs in de categorie voegen ging naar Nick Truyen uit Vriezenveen. Hij werkt bij Voegersbedrijf Jans Wildvank bv uit Vriezenveen. De derde prijs voegen was voor Jordy Jansen uit Almere. Hij werkt bij Marc Bohle Gevelwerken BV uit Amsterdam.

 winnaars nk metselen en voegen 2014

Links Wieger van den Broek, rechts Sil ten Brinke

Wedstrijdopdracht
De finale van het 62e NK Metselen & Voegen vond plaats van 9 tot en met 16 april in Dalfsen. Het kampioenschap wordt ieder jaar op een andere plaats in Nederland gehouden. Na afloop blijft het gemetselde finale werkstuk achter om nog jarenlang functie te behouden. Dit keer realiseerden de deelnemers 24 ‘plus’-vormen die, in combinatie met stalen ‘fietsnietjes’, het voorplein van het in september te openen gemeenschapscentrum TrefkoelePlus een nieuwe functionaliteit geven. De wedstrijdopdracht is naar ontwerp van architectencombinatie Spring & MoederscheimMoonen uit Rotterdam.