Nieuws over het NK Metselen en Voegen

Lees de nieuwsbrief van maart over het NK Metselen.

KNB Baksteen

Maart 2014
In 2014 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek voor de 62e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Metselen ('sinds 1953') en voor de 12e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Voegen.
Troffel
Deelnemers bekend
De 12 deelnemers aan de finale van het NK Metselen in Dalfsen zijn bekend!
De deelnemende sterren zijn:
 • Klaas de Boer (16) uit Heerenveen, Bornego College, Heerenveen
 • Luuk Bouw (16) uit Erp, Commanderij College, Gemert
 • Wieger van den Broek (15) uit Barneveld, Van Lodenstein College, Hoevelaken
 • Jifke Brolsma (16) uit Tzummarum, A.M.S. Franeker
 • Arne van Bruchem (15) uit Renswoude, De Meerwaarde Barneveld
 • Lute van Dijk (17) uit Genemuiden, SG Pieter Zandt, Kampen
 • Mark Jansen (15) uit Kruiningen, Calvijn College Kerkpolder, Krabbendijke
 • Rens de Kreij (16) uit Zwijndrecht, Wartburg College, Rotterdam
 • Richard Lavrijsen (16) uit Reusel, Pius X College, Bladel
 • Colin Otter (16) uit Bergentheim, Praktijkschool De Maat, Ommen
 • Jordy Ouwerkerk (17) uit Voorhout, Teylingen College, Voorhout
 • Roy van Schaijk (15) uit Geffen, Het Hooghuis, Oss
Deze 12 personen zijn de winnaars uit een groep van 72 deelnemers die deelnamen aan de zeven regionale voorronden in maart.

In deze voorronden zijn mooie werkstukken gemaakt. Naast het strak en vlak metselen leek het dit jaar ook een uitdaging om een goede lagenlat te maken en de metseldraad goed op te steken.

Met Jifke Brolsma deed voor het eerst in de historie van het NK Metselen een meisje mee. Dat trok zeer veel belangstelling en leverde veel publiciteit voor de metselopleiding op, o.a. in De Telegraaf, SBS-Hart van Nederland, Omroep Fryslân, Radio Tien, 3FM-Giel Beelen en de Leeuwarder Courant.

Lees alle verslagen van de voorronden.
Zie hier een foto-impressie van de voorronden.
En dan de finale
De 62e finale van NK Metselen en Voegen wordt gehouden van 9 tot en met 16 april in Dalfsen. KNB organiseert de finale samen met het Opleidingscentrum De Grift in Nieuwleusen, TrefkoelePlus en de gemeente Dalfsen. De prijsuitreiking is op woensdagmiddag 16 april vanaf 13.30 uur. Alle informatie over de finale vindt u hier.
Finalewerkstuk
Het plusje in de naam TrefkoelePlus heeft de architectencombinatie Spring & MoederscheimMoonen Architects uit Rotterdam als uitgangspunt genomen voor het ontwerp voor het NK Metselen en Voegen 2014. Op het voorterrein van de Trefkoele komt een ovaal plein met daarop 24 gemetselde pluspunten. Tussen de kunstwerken is het fietsparkeren gerealiseerd zodat het kunstwerk ook een gebruiksfunctie heeft en elke dag in de belangstelling zal staan. Iedere deelnemer maakt twee plusjes.
NK Voegen
Het 12e NK Voegen wordt na drie dagen metselen gehouden van 14 t/m 16 april in Dalfsen. De zes leerling-voegers, mbo-nivo, hebben die dagen een hele klus aan het afwerken van de 24 plusfiguren, zodat alles er mooi bij staat als de werkstukken op 16 april ’s middags officieel worden overgedragen. Pas na het voegen zien de werkstukken er mooi en afgewerkt uit, waarmee deze een blijvende herinnering zijn. Zie ook www.vnv-voeg.nl
Opleidingscentrum De Grift / Nieuwleusen
In 2013 organiseerde opleidingscentrum De Grift in Nieuwleusen één van de voorronden van het NK Metselen. De burgemeester van Dalfsen, Han Noten, reikte toen de prijzen uit. Hij bleek een groot supporter van baksteen. Geen wonder, want zijn vader had een baksteenfabriek. Dus toen bleek dat KNB een locatie zocht voor de finale van het NK Metselen in 2014, was de burgemeester direct enthousiast. Hij heeft woord gehouden. Daarom is nu de finale in Dalfsen en natuurlijk nam het opleidingscentrum De Grift het voortouw in de organisatie. Hun ruime ervaring in het opleiden en trainen van enthousiaste leerlingen en medewerkers in de bouwsector komt dan goed van pas.
Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs
29 januari jl. hield KNB de studiedag voor metseldocenten en –instructeurs. Alle aanwezigen, zo’n zeventig in totaal, luisterden aandachtig naar de lezing van Koen Mulder, architect en docent TU-Delft en “volslagen verliefd op metselwerkverbanden”.
Koen Mulder heeft een studie gemaakt over patronen in metselwerk en wil dit graag bundelen in een boek met de titel “Het zinderende oppervlak”. Voor meer informatie en het bestellen van het boek klik hier

Bekijk het complete verslag van de studiedag.
Het NK Metselen en Voegen wordt mede mogelijk gemaakt door
Alvasi Reclame * Arcabo Caravans * De Zwaluwhof * Gemeente Dalfsen * Hegeman Nijverdal * Matador * MegaMix * Opleidingscentrum De Grift * Platform vmbo Bouwen, Wonen, Interieur *  Raab Karcher * Saint-Gobain Weber Beamix BV * Van Buuren Rijssen * Verhoeven Tools * Tentenverhuur Ter Horst * TrefkoelePlus * VanderSanden Group

Met ondersteuning van:
Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * BGA-Nederland * Bouwend Nederland * Fundeon * IKOB-BKB
Zie hier de sponsorpagina

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen en Voegen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.

KNB
Florijnweg 6  -  Postbus 153  -  6880 AD Velp (Gld.)
026 384 56 30  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  -  metselwedstrijden.nl