Minister Bussemaker: Metselen is écht vakwerk!

Wieger van den Broek (15) uit Barneveld is winnaar geworden van de 62e finale van het NK Metselen. De winnaar ontving uit handen van burgemeester Han Noten van Dalfsen de Zilveren Troffel. Landelijk winnaar van het 12e NK Voegen werd Sil ten Brinke uit Varsseveld.  Hij ontving de Zilveren Voegspijker. Minister Bussemaker, sprekend uit eigen ervaring, noemde metselen écht vakwerk.  Zij verklaarde zich verheugd over de deelname van een vrouwelijke deelnemer, voor het eerst in de historie van het kampioenschap.

Lees meer...

Nieuwsbrief NK Metselen april

April 2014
In 2014 organiseert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) voor de 62e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Metselen ('sinds 1953') en voor de 12e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Voegen.
Troffel
Start finale NK Metselen & Voegen, kom kijken!
Op woensdagochtend 9 april a.s. start in het Overijsselse Dalfsen de finaleweek van het 62e NK metselen & voegen! Bezoekers zijn van harte welkom om van 9 t/m 16 april 2014 te komen kijken en sfeer te proeven. Dit geldt uiteraard ook voor de feestelijke prijsuitreiking op woensdagmiddag 16 april. Het voorterrein van de hernieuwde TrefkoelePlus, het multifunctioneel ontmoetingscentrum aan het adres Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen, vormt de finalelocatie. Lees hier alles over de finale.
Minister Bussemaker
Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft toegezegd woorden te richten tot de 18 finalisten en het aanwezige publiek bij de prijsuitreiking van het KNB kampioenschap. Haar betrokkenheid bij het vakonderwijs en haar waardering voor vakmanschap in het bijzonder is alom bekend en zal in Dalfsen zeker tot uitdrukking komen.
Dalfsen bijna klaar voor NK Metselen & Voegen
De voorbereidingen voor het NK Metselen en Voegen 2014 in Dalfsen zijn in volle gang. Er is een grote tent geplaatst en de funderingen voor de 24 plusfiguren zijn gelegd.

Leerlingen van Opleidingsbedrijf De Grift uit Nieuwleusen stellen alle profielen. Veel sponsors bezorgen deze week hun materialen en het wedstrijdterrein wordt verder aangekleed. Dan is het wachten op de deelnemers. Woensdagmorgen 9 april is het zover!
Een vrouw, elf mannen
Aan het 62e NK Metselen nemen twaalf kandidaten deel, waaronder voor het eerst in de historie van de metselwedstrijden een vrouw. Jifke Brolsma uit Tzummarum maakte tijdens de voorronde in Leeuwarden een heel mooi werkstuk en is hard aan het trainen voor de finale. Maar dat doen haar elf manlijke concurrenten natuurlijk ook.
12e NK Voegen
Dankzij de medewerking van verschillende enthousiaste voegbedrijven, allen aangesloten bij VNV-voegbedrijven, konden zes voegers in opleiding worden geselecteerd die gaan strijden om de Zilveren Voegspijker. Zij moeten hard aan het werk om de 24 plusfiguren mooi af te voegen. Woensdagmiddag 16 april wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de Zilveren Voegspijker 2014.
Programmaboekje op de site
Zoals ieder jaar is er een mooi programmaboekje gemaakt voor het NK Metselen & Voegen. U vindt daarin het complete programma, de namen van alle deelnemers, informatie over de wedstrijdopdracht en teksten namens veel organisaties die de wedstrijd mede mogelijk maken. U kunt hier het boekje bekijken. Wie het boekje liever op papier ontvangt sturen wij graag een exemplaar toe. Mail uw postadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dagelijks verslag
U kunt tijdens de wedstrijddagen de voortgang van het NK Metselen & Voegen op de voet volgen via www.metselwedstrijden.nl. Aan het einde van iedere wedstrijddag worden er foto’s geplaatst en een verslag van de vorderingen.
Nieuwe sponsor voor natuursteen
Ieder jaar krijgen de werkstukken van het NK Metselen en Voegen natuurstenen herinneringsplaquettes. Deze worden beletterd met o.a. de namen van alle deelnemers. KNB is erin geslaagd een nieuwe sponsor te vinden voor dit natuursteenwerk. ABN Natuursteen en het BranchePlatform Natuursteen maken het mogelijk dat er ook dit jaar tastbare herinneringen in het metselwerk achterblijven. Uiteraard zijn wij daar heel blij mee! Dit jaar krijgen alle plusfiguren in het midden een vierkant blokje natuursteen.
Gecertificeerd metselwerk
Een vertegenwoordiger van certificeringbedrijf IKOB-BKB zal voor het eerst in de geschiedenis het metsel- en voegwerk mede gaan beoordelen. IKOB-BKB is gevraagd om, als deskundige en certificeerder op het gebied van kwaliteitsborging en kwaliteitsbeheersing van metselwerk, haar expertise ook voor dit kampioenschap in te zetten. Niet officieel, maar tijdens de finalewedstrijd zal als proef een deel van het metselwerk door IKOB-BKB worden gejureerd. Dit wordt door de vakjury meegewogen in de beoordeling van de finalisten.
Het NK Metselen en Voegen wordt mede mogelijk gemaakt door
ABN Natuursteen * Alvasi Reclame * Arcabo Caravans * Ardesch Interiors * BranchePlatform Natuursteen * De Zwaluwhof * Gemeente Dalfsen * Hegeman Nijverdal * Matador * MegaMix * Opleidingscentrum De Grift * Platform vmbo Bouwen, Wonen, Interieur * Raab Karcher * Saint-Gobain Weber Beamix BV * Van Buuren Rijssen * Verhoeven Tools&Safety * Women Works * Tentenverhuur Ter Horst * TrefkoelePlus * VanderSanden Group

Klik hier voor een overzicht van alle sponsors

Organisatie finale:
Opleidingscentrum De Grift * TrefkoelePlus * Gemeente Dalfsen * KNB

Ondersteuning kampioenschap:
Aannemers Vereniging Metselwerken * Vereniging Nederlandse Voegbedrijven * BGA-Nederland * Bouwend Nederland * Fundeon * IKOB-BKB

Staat uw naam hier niet bij en wilt u het NK Metselen en Voegen ook sponsoren of ondersteunen, neem dan contact op met KNB.