Waar zijn de metselaars van de toekomst?

Op 19 januari a.s. starten in Heerhugowaard en Oosterbeek gelijktijdig de voorronden van het 65e NK Metselen. Hierna volgen nog 9 andere regionale voorronden waarna de beste metselleerlingen landelijk tegen elkaar uitkomen. Inzet is De Zilveren Troffel. Met het NK Metselen promoot de Nederlandse baksteenindustrie, al decennialang initiatiefnemer van dit evenement, het metselonderwijs en bevordert het goed vakonderwijs. De bouw kan nieuw metseltalent prima gebruiken.

Maar liefst 65 jaar na de eerste wedstrijd is het NK Metselen nog steeds springlevend. Samen met andere bouwsectoren en de opleidingsinstellingen is de Nederlandse baksteenindustrie nog steeds vol enthousiasme om jongeren het metselvak te laten leren. De georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie werkt via KNB daartoe intensief samen met onderwijsgeledingen op VMBO en MBO-niveau en met koepels voor de algemene bouw en de gespecialiseerde aannemerij. Met de wedstrijden wordt gezamenlijk de aandacht gevestigd op het metselvak. Doel is de instroom naar de metselopleidingen te stimuleren en de kwaliteit van het vakmanschap te bevorderen.

Regionale voorronden
Het NK Metselen 2017 kent elf regionale voorronden waarbij de deelnemers zich kunnen kwalificeren voor de landelijke finale eind maart in Goes. De aantrekkende bouw vertaalt zich nog niet naar een groter aantal wedstrijddeelnemers. De deelnemende metselleerlingen, 4e jaars vmbo, stroomden in op een moment dat de bouw nog midden in crisis zat. Regionale voorronden zijn er in Heerhugowaard, Oosterbeek, Utrecht, Sappemeer, Deventer, Leeuwarden, Nieuwleusen, Veldhoven, Nunspeet, Breda en Rosmalen. De voorronde in Utrecht vindt plaats tijdens de BouwBeurs 2017 onder het motto: ‘’Voor de mensen die het gaan maken’’.

Winnaar NK Metselen 2016 500

Winnaaar 2016: Sander Janssen uit Someren

Finalisten naar Goes
De 12 beste deelnemers uit de regionale voorronden nemen het van 29 – 31 maart tegen elkaar op tijdens een driedaags metsel-evenement in Goes. Deze finale wordt door KNB georganiseerd in nauwe samenwerking met Bouwmensen Zuid-West te Goes. Op vrijdagmiddag 31 maart a.s. wordt het hoogst haalbare uitgereikt aan de landelijke winnaar van het NK Metselen 2017: De Zilveren Troffel.

Meer informatie en bezoek
Informatie over locaties van de voorronden, het verloop van de wedstrijden en over de winnaars is te vinden op www.metselwedstrijden.nl. Bezoekers aan de regionale voorronden van het NK Metselen zijn meer dan welkom op de tweede wedstrijddag.

KNB
De 65e editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd door de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB behartigt de belangen van nationale in multinationale fabrikanten van gebakken kleiproducten voor de bouw: metsel- en straatbaksteen, keramische binnenmuursteen,  dakpannen, wand- en vloertegels en raamdorpels. De sector biedt werkgelegenheid aan ca. 2.500 personen en realiseert jaarlijks een omzet van ca. 500 miljoen Euro.